Frank Rosen

Frank Rosen (1946) valt als kleuter al op door een groot aantal bijzondere tekeningen. Hij verkeert altijd in de nabijheid van verf en boetseerklei en volgt zijn eerste schilderlessen in Amersfoort en Bussum. Voormalig beeldhouwer Jobs Wertheim, tevens oprichter van het Openbaar Kunstbezit, is in die periode zijn mentor. Hij doorloopt de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en zal gedurende vijftien jaar als artdirector (film en televisie) bij het NOB werkzaam zijn. Wertheim is van mening dat hij zijn talent verkwanselt, maar Rosen heeft het naar eigen zeggen nodig om zich verder als artiest te ontwikkelen.

In 1985 vestigt hij zich als zelfstandig kunstenaar in de Beemster. Geïnspireerd door het prachtige Hollandse landschap verschijnt een eerste reeks schilderijen van zijn hand. Ook mensen vormen een bron van inspiratie. “Een portret is net een landschap. Er is zó veel aan te beleven”, zegt hij over zijn werkwijze. Hij vervaardigt spraakmakende portretten van onder andere koningin Beatrix, Annie M.G. Schmidt, Herman Brood en talloze topvoetballers.

Zijn sociale bewogenheid komt tot uitdrukking in een reis met Greenpeace naar Tahiti, waar hij in navolging van Paul Gaugain wordt gegrepen door de vormen, kleuren, geuren en de mensen van het koraaleiland. Daar blijft het niet bij. Hij maakt naam en verkent de wereld. Na eerdere exposities in Europa bezoekt hij Sulawesi, Bali, El Hierro, Peru en Israël. Er verschijnt een heel oeuvre van sterk gekleurde zeefdrukken en schilderijen. De vormen van zijn beelden worden stilaan scherper en simpeler, maar blijven te allen tijde warm, romantisch en vol van leven. Frank Rosen staat te boek als een veelzijdig en veelgevraagd kunstenaar met een grote zeggingskracht.

Over zijn leven en werk verscheen in 1990 het boek ‘De Zoektocht’.